Ki bírja tovább: Putyin vagy a nyugat?

Az ukrajnai háborúról kijelenthető így az egy éves évfordulóhoz közeledve (mely február 24-én lesz), hogy igazi anyagháborúvá és létszám-kérdéssé változott, ahol az dönti el a győztes "személyét", hogy ki bírja tovább pénzzel és fegyverrel. Mondhatnánk, hogy a történelem minden háborújára érvényes lehet ez a kitétel, de ez nem egészen igaz. A jelenlegi harcokban ugyanis a hadjáratok, csaták, hadműveletek, stratégiai megoldások, hadvezéri képességek valóban háttérbe szorulnak és az egész kezd egy hatalmas forrongó üstté változni, melybe mindenki beledobál mindent amit tud. 

eu_csucs.jpg

Eu csúcs (2023 február) A kép forrása: privatbankar.hu

Putyin az orosz gazdaság félretett tartalékait és országa gazdasági potenciálját áldozza a harcra, ami nem kevés, tekintve, hogy Oroszország még mindig a világ kilencedik legnagyobb nominális GDP adatával rendelkezik (2,1 billió dollár), a nyugat pedig a pénzt ad folyamatosan az ukránoknak (50 milliárd dollár humanitárius és 50 milliárd dollár katonai támogatást eddig) amihez egyre több fegyvert is biztosítanak Kijevnek.

Most ott tart a háború, hogy a NATO csökkenő lelkesedéssel adja már a támogatásokat (a Zelenszkij által kikönyörgött 300 harckocsi megadása is problémás és egyelőre csak a 14 német Leó várható 1 hónapon belül Ukrajnába), míg Putyin egyre több veszteséggel, belső problémával szembesül. A frontokon sikertelen az orosz hadsereg és a jelenleg Ukrajnában harcoló, 200 ezerről 350 ezerre emelt létszám is kevésnek tűnik a frontvonalak áttöréséhez. Márpedig az orosz hadsereg "csak" 830 ezer fős jelenleg, aminek közel fele már be lett küldve Ukrajnába így komoly fordulathoz muszáj lesz elrendelni előbb-utóbb a tömeges sorozást. Ez pedig csak akkor hozhat számottevő eredményt, ha minimum 1 millió embert mozgósítanak, ami viszont az egész orosz társadalmat érinteni fogja. Innentől nehéz lesz beadni nekik, hogy ez csak egy "különleges hadművelet".

A "ki bírja tovább" kérdés legfőképp az ukrán nép kontra orosz elégedetlenség vonatkozásában tehetjük fel, másrészt pedig a NATO államok pénzügyi kerete kontra Putyin tartalékai relációban vizsgálhatjuk. Az első esetben az ukránok létszám-problémája a meghatározó, hiszen folyamatosan veszítenek embereket a harcokban, miközben csökken a lakosságuk (eddig 10-11 millióan menekültek Ukrajnából külföldre), így az elesettek pótlása hónapról hónapra lesz egyre nagyobb gond számukra. Ugyanakkor a másik oldalon sem sokkal jobb a helyzet a már említett putyini dilemma miatt, hiszen a tömeges sorozások megingathatják Putyin hatalmát. A másik kérdésben a NATO kifogyhatatlannak tűnő pénzügyi forrásai állnak szemben Putyin ugyancsak kifogyhatatlannak tűnő fegyver-tartalékaival. Itt sem könnyű megjósolni, hogy a nyugati államok türelme fogy e el hamarabb, vagy az orosz haditechnika.

Mindkét harcoló oldalon 50-50 ezer ember esett el eddig, 1 esztendő alatt és meghalt legalább még további 40-50 ezer civil is a bombázások, rakéta-támadások következtében. Ukrajna hihetetlen szenvedéseken meg keresztül, melyeknek egyelőre nem látni a végét. Putyin egész Ukrajnát akarja, Kijev pedig a 2014 óta támadott megyéit sem akarja átadni. A háború tehát elhúzódhat és a világ egészére nézve is veszélyes fordulatot is vehet, ha orosz hadsereg valóban elfoglalja Ukrajnát amire a nyugat katonai beavatkozással reagál. Reméljük ez nem következik be.

controler_uj_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://controler.blog.hu/api/trackback/id/tr9618052646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2023.02.19. 17:23:58

Nem következik be. Ukrajna vadászgépeket fog kapni, világos mindenkinek hogy ebbe a küzdelembe- amely már jóval túlmutat Ukrajnán- bele kell állni közös erővel. Lényegében a szabad világ ellen harcol az orosz diktátor már, valahogy meg kell fékezni ezt az ámokfutást.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.02.19. 18:06:47

Putyint a sajátjai fogják fellógatni a Kreml egyik bástyájára!

ulpius66 2023.02.19. 20:15:58

Gratulálok!

Nagyon jól írtad!!!!!!!!

Ez nem orosz-ukrán háború, HANEM OROSZ-NATO HÁBORÚ!!!!!

ulpius66 2023.02.19. 20:17:03

"Az ukránok létszám-problémája a meghatározó, hiszen folyamatosan veszítenek embereket a harcokban, miközben csökken a lakosságuk, eddig 10-11 millióan menekültek Ukrajnából külföldre.

Mindkét harcoló oldalon 50-50 ezer ember esett el eddig, és meghalt legalább még további 40-50 ezer civil is a bombázások, rakéta-támadások következtében."

Még egy pár év háború, és TÉNYLEG a "senki földje" lesz Ukrajna!

ulpius66 2023.02.19. 20:20:40

Ha a NATO szállít fegyvereket az ukránoknak, akkor Észak-Korea meg szállít katonákat az oroszoknak!
(Putyin majd jól megfizeti a Kim-et....)

ulpius66 2023.02.19. 20:36:32

Pluszban még itt van ez is.....

"Az amerikai Center for Strategic and International Studies (CSIS) adatai szerint az ukrajnai járványveszélyt több tényező is súlyosbítja. Elsősorban a háború előtti ukrán egészségügy rossz működése, a mindent átható korrupció, a lakosság „hagyományos” bizalmatlansága az oltásokkal szemben, illetve a lakosság leromlott egészségi állapota. Ukrajnában a COVID-19 átoltottság egy oltással jelenleg csak 36 százalékos, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozásokban Ukrajna pedig vezeti a világranglistát."

A Kovidban 110-120 ezer ukrán halt meg....

Zionnépe 2023.02.19. 21:55:05

@ulpius66: Jó, majd akkor Dél-Korea meg az Ukránoknak.

Zionnépe 2023.02.19. 22:04:37

@Boldeone2: Kérdés az ámokfutás végére mennyire szakad ketté a világ ?! Sajnos mindklt fél részéről eléggé ámokfutás a dolog.
Ha már tudtak előre Putyin "világmegváltó terveiről" miért nem hagyták egy kicsit tetszelegni ebben? Meddig tartott volna engedélyezni az ÉÁ2-t úgyis orosz gáz jönne rajta orosz csöveken. Most akkor nem mindegy, ha ő üzemelteti? Pláne nagyobb mennyiséget tud olcsóbban adni. Ráadásul ugye, ha valóban baja volt donbászi régióval, Ensz küldötteket kiküldeni békefenntartókkal és megejnyebejnyézni az ukrán vezetést, közben persze keresni másik gázt és alkudozni Putyinnal akár dollármilliárdokban kártérítésről az oroszok részére. Persze az Ensz békefenntartók meg maradnak pár évig ameddig Putyin el nem tűnik az ország éléről (lehet tudni, hogy nincs azért évtizedekről szó). Közben a Naton belül fegyvereket gyártani, védelmeket megerősíteni.
Nagyon el kellett volna kerülni ezt a háborút és gazdasági káoszt! Mindenáron.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.02.20. 00:41:20

@2023: Az Origónak nem hinnék annyira ebben a kérdésben. Az index.hu hírei szerint inkább orosznak nem jó lenni ebben a háborúban. Az a baj, hogy mindkét oldal hazudik, így nehéz igazságot tenni.

Control. 2023.02.20. 04:59:48

@2023: A "veszteség" meghatározásban az eltűnt, megsebesült, elfogott katonák is beletartoznak. A posztban említett 50 ezer az elesett orosz katonákra vonatkozik. A teljes veszteségük 200 ezer körüli.
twitter.com/DefenceHQ/status/1626472945089486848

2024 2023.02.20. 05:36:38

@Control.: Ne magyarázd nekem a veszteség fogalmát. Az elesett ukrán katonák általad közölt számát vontam kétségbe, az oroszok 50 ezer körüli száma a legfrissebb becslések szerint is annyi, amennyit te is írtál.

www.vg.hu/kozelet/2023/02/brit-hirszerzes-sulyosak-az-orosz-katonai-vesztesegek

"Brit hírszerzés: súlyosak az orosz katonai veszteségek

A harcokban elesettek száma 40-60 ezerre tehető, de a sebesülteké és halottaké a 200 ezret is elérheti."

2024 2023.02.20. 05:40:08

@Balogh Zsolt: Felesleges az origófóbiád, az is csak a nyilvánosságra hozott hivatalos közleményeket hozza le (brit hírszerzés, stb.) minden más orgánumhoz hasonlóan.

2024 2023.02.20. 06:02:37

@Balogh Zsolt: "Az index.hu hírei szerint inkább orosznak nem jó lenni ebben a háborúban."

Az, persze...látjuk. Az Index az ellenzéki olvasókat kiszolgáló "független objektív" (egyébként Fidesz oligarcha által tulajdonolt) médiaként lelkes ukránszurkoló; a híreket direkten úgy szerkesztik, hogy a fokozódó veszteségeik ellenére állandóan az ukik álljanak jobban. Aztán néha-néha nincs mit tenni, kénytelenek ők is leközölni a legfrissebb fejleményeket, hogy a megrögzötten csak a FOS médiából (Index, Telex, 444) tájékozódni hajlandó tisztelt ukránszurkoló (jellemzően moslékos) olvasót is pofán csapja a valóság.

Argus_ 2023.02.20. 06:35:01

@2023: A Putyin-bérencekből álló, agymosott, oroszdrukker kormánymédiát szerkesztők sem jobbak. Mennyire kell ostobának és rongy-embernek lenni ahhoz, hogy valaki a civileket gyilkolászó börtönlakókat felbérelő ruszkiknak szurkoljon?

Fritz Gerlich 2023.02.20. 06:44:31

@2023: Mert a kormánymédia aztán kurva-objektív. A 888 az Origo meg a többi fos-oldal, ahol csak putyinista propagandát olvashatsz arról, hogy miért is nyalja a górétok (a hasas) a Putyin seggét. Meg hogy minden bajunk a szankciók miatt van és hogy a kib@szott Putyin jogosan gyilkolásztatja a csecsenekkel meg bűnözőkkel az ukránokat. Olvasgasd csak azt. Minek jössz el azokról az oldalakról? Nehogy már nyugati forrádokhoz juss. Összezavarnak csak.

Zionnépe 2023.02.20. 07:00:42

@Argus_: @2023: Nem is értem az oroszpártiak kitartását. Mégis mirefel?
Adtak olcsóbban gázt vagy elő tud állítani esetleg olcsóbb benzint vagy dízelt az orosz kőolajból a Magyarország részére a saját finomítónk?
Mindegyik re nem.
Tudtommal Oroszország-Magyarország között nincs se megsérülve a gázvezeték se az Ukránok sem blokkolják. Akkor mirefel nagy sietségben az Azerbajdzsáni beszerzés? Pláne miért nincs Magyarország számára 25 dolláros gáz, mint a Kínaiaknak (igen ők ilyen áron tudtak hosszútávra leszerződni)?
De komolyan, szívatnak minket is mindennel úgy, ahogy azokat is, akik nyíltan ellenségesek. Akkor mégis mit látnak bennük jót?

Zionnépe 2023.02.20. 07:07:45

@Argus_: @2023: Jut eszembe eleve a pesti metrókocsikkal is eléggé átvertek minket plusz a Dunaferres orosz tulaj sem vált be igazán (tudom azok a szankciók tettek be neki, amik igazából nem is ártanak semmit az oroszoknak - wft? ) A vakcinájuk is jóval drágább volt, mint a nyugatiak, pláne igazoltan kevésbbé hatékony.

Mégis kitartunk mellettük. Van esetleg előnyös oldala is a "barátságunknak" ?

Argus_ 2023.02.20. 07:11:39

@Zionnépe: Mit látnak bennük jót? A nacionalistáknak csak a nyugat-gyűlölet számít, így nekik Putyin igazi hős. Orbánék valszeg előnyöket kapnak Putyintól (nem tudni mit) A fidesz-hívők nem gondolkodnak, bármit bevesznek amit Orbán mond. A többi orosz-hívő meg propaganda oldalakból tájékozódik. Ők beveszik a ruszki okokat.

2024 2023.02.20. 07:24:30

@Fritz Gerlich: "Minek jössz el azokról az oldalakról? Nehogy már nyugati forrádokhoz juss."

Hiába hőbörögsz, sértett kicsirigó. A kormánypárti média is ugyanúgy a nyugati forrásokat hozza le. Bátran, önkontroll nélkül, ha egyszer a valóság nem az ukránokkal van.

2024 2023.02.20. 07:26:10

@Fritz Gerlich: "Olvasgasd csak azt"

Neked is azt kéne, nem írnál hülyeségeket.

2024 2023.02.20. 07:52:12

@Zionnépe: "Jut eszembe..."

Jutott eszedbe még néhány finomság, csak úgy a miheztartás végett.

Ez az egész putyinbarátság amivel Orbánt vádolják, egy kib...ott hazugság. Politikai okból tolják a moslékos politikusok, az újságíróik, megmondóembereik és az általuk beetetett turbóellenzéki szavazók. Semmivel sem tudjátok alátámasztani. Kapcsolataink Oroszországgal kizárólag gazdasági jellegűek. A keleti nyitás, amit még a Medgyessy-kormány indított újra és folytatta Gyurcsány, aki persze jó bolsevik köpönyegforgató módjára mára lelkes putyinellenessé vált. Miközben ő volt az egyetlen hazai politikus, aki még akkor is tartotta a magánjellegű(!) kapcsolatait az orosz elnökkel, amikor már nem volt miniszterelnök. 2009 őszén, Moszkvában. A grúz háború után. Amikor saját bevallása szerint szívélyesen elcseverésztek a világ dolgairól. Ő ma az ellenzék legnagyobb pártjának vezetője. Ha majd legközelebb a moslékra szavazol, jusson ez eszedbe. Orbán találkozói mindvégig hivatalosak és közérdekűek. A min. elnök - nagyon helyesen - nem kíván erről a gazdasági együttműködésről lemondani Putyin meg az orosz-ukrán háború ellenére sem.

És hogy mennyire igaztalan a magyar kormányt vádolni oroszbérencséggel, arról a számok tanúskodnak. A szankciók ellenére tavaly még fokozták is a külker tevékenységet Oroszországgal az európai unió országai, köztük a legnagyobbak, mint Németo. is.

Overview In November 2022, Germany exported 1.23B Euro and imported 1.61B Euro from Russia"

1 230 milliárd Euro export és 1 610 milliárd Euró import az oroszokkal.

Magyarország orosz viszonylatban 786 millió dollár export és 157 millió dollár import, (0,841 milliárd Euró és 0,168 milliárd Euró), amely a német értékek 0,06 és 0,01 %-a !

Ere varrjál gombot! Egyszerűen hülyébe vesznek titeket.

nemecsekerno_007 2023.02.20. 08:57:16

Szerintem a Mengyelejev-tábla erősebb mint a bankóprés.

Boldeone2 2023.02.20. 09:18:42

@2023: "A szankciók ellenére tavaly még fokozták is a külker tevékenységet Oroszországgal az európai unió országai, köztük a legnagyobbak, mint Németo. is.
Overview In November 2022, Germany exported 1.23B Euro and imported 1.61B Euro from Russia
1 230 milliárd Euro export és 1 610 milliárd Euró import az oroszokkal."

Kamu! Mielőtt leírsz valamit utána kellene olvasni a forrásnak, nem pedig a kormánypárti sajtó hazugságait szajkózni:

oec.world/en/profile/bilateral-country/deu/partner/rus

"In November 2022, Germany exported €1.23B and imported €1.61B from Russia, resulting in a negative trade balance of €385M. Between November 2021 and November 2022 the exports of Germany have decreased by €-1.29B (-51.3%) from €2.52B to €1.23B, while imports decreased by €-2.36B (-59.4%) from €3.97B to €1.61B."

Tehát: mind az export csökkent ( 51,3%- al) mind az import ( 59,4%- al)

Ráadaásul mindezek még a nyári- azaz brutálisan megemelkedett - gázárakat tükrözik! Most pedig már 2023- van, további csökkenés lehet a külker forgalomban

A trend egyértelmű Európában: leválás az orosz energiáról

Boldeone2 2023.02.20. 09:24:30

@Zionnépe: Így van!
A lényeg az lenne most, hogy a továbbbi orosz-függőséget megakadályozzuk valahogy, Paks 2- őt nem szabad az oroszoknak átengedni, ami egy sumák, ezermilliárdos, titkos üzlet. Ráadásul ez az Oroszország - a diktatúra- teljesen kiszámíthatatlan partner.
10 éven belül összemomolhat a birodalmi tákolmány

konrada 2023.02.20. 11:20:21

Putyin.

Mert neki nincs hová visszalépni, mert birodalma erőforrásai szinte kimeríthetetlenek, alattvalói átlagos életszínvonala meg olyan, hogy nem kerülnek komolyabb visszalépésre egy elhúzódó háború során sem.

Nyugat viszont (velünk együtt) elpuhult. A gazdasági berendezkedése nem nagyon bírja el egy hosszan tartó háború miatti visszaesést, lakosai meg az ezzel járó életszínvonal csökkenést. Emiatt ők fognak hamarabb kihátrálni. (Lásd: vietkong, tálib elleni háborúikat.)

...de félre értés ne essék, én magunknak - a nyugatnak - drukkolok, csak próbálok a kérdésre reális választ adni.
...de persze álmodozni lehet, csak abban több a tévedés esélye...

ulpius66 2023.02.20. 11:29:29

@Boldeone2:

Aztán az megvan mán, hogy kik robbantották fel az Északi Áramlat vezetéket?
(remélem eléggé egyértelmű a kérdésem..... azt meg mán csak halkan kérdem: mért nincs még mindig meg az a nemzetközi terrorista, aki gázvezetékeket robbantgat?)

ulpius66 2023.02.20. 11:37:18

@Zionnépe:

Jó nagyot tévedsz!

Még véletlenül sem a háború, vagy a metrókocsik vagy a Paks-2 vagy bármi ilyesmi miatt szeretjük a Putyint......

HANEM AZÉRT, MERT HASONLÓAN GONDOLKODIK A VILÁGRÓL MINT PL. ÉN!!!!!!!!

- NEM KÉR A LIBERALIZMUSBÓL
- NEM KÉR A MIGRÁNCSOKBÓL
- NEM KÉR A BUZIKBÓL
- NEM KÉR SOROSS-ELVTÁRS "FÜGGETLEN" NGO-JAIBÓL
- ÉS MÉG SOROLHATNÁM ŐKET NAPESTIG.....
(az vicc volt, hogy a liberál-fasiszta SoroSS-elvtárs NGO-jai függetlenek....)

ulpius66 2023.02.20. 11:39:18

@Boldeone2:

meséld mán el azt is lécci, hogy mért támogatja a Nyugat százmilliárdokkal Ukrajnát, és mért csak száz millával Törökországot, AMIKOR TÖRÖKORSZÁGBAN SOKKAL NAGYOBB A KÁR?

ulpius66 2023.02.20. 11:45:10

Persze az is simán elképzelhető, hogy győznek az ukránok (kiverik Ukrajnából az oroszokat...) aztán meg jönnek az ukrán választások, ÉS SIMÁN MEGVÁLASZTANAK EGY OROSZBARÁT ELNÖKÖT, AKI AZ EGÉSZ, NATO-TÓL KAPOTT FEGYVEREKET ÁTADJA AZ OROSZOKNAK.....

LÁSD, CSÖRCSILT A II. VILÁGHÁBORÚ UTÁN.....

birkamenet 2023.02.20. 11:45:45

@ulpius66: @2023:

Na takarodtok vissza putyin gazdádto s.eggébe ti KREML PROPAGANDISTÁK!

birkamenet 2023.02.20. 11:50:13

A jó hir, hogy a vén szaros putyin már nem birja a háborút, az idegei roncsokban, a 28-ik bizalmi emberének a likvidálása se hoztt fordulatot, minden percben merénylettől tart, jó ezt elnézni, hogyan telnek a fidessesek gazdijànak utolsó hónapjai. Mintha csak Sztálin eftársat játszaná újra a vén szaros putyin.

ulpius66 2023.02.20. 12:01:43

@birkamenet:

Teccik ez " a vén szaros Putyin" szöveged.....

Aztán Bidé bácsit minek látod???????

birkamenet 2023.02.20. 12:02:42

@konrada:

Te nagyon alultájékoztatott, 2022-ben az EU-ban valszeg mindenhol GDP növedés volt, 2023-ban meg még nagyobb növekedést várnak.

Eközben a ruszki gazdátok egy minimum 6-8%-os GDP zuhanást próbál 2 %-osra lecsalni. S közben a januári költségvetési hiánya robbant és csak a vak nem tudja összeszámolni, hogy pár hónapon belül a ruszki állam készülődhet az államcsőd bejelentésére.

Ezért készült ki a vén szaros putyinotok, mert világos neki, hogy nyárig vége a dalnak. Ezért fogdos éppen most össze minden épkézláb ruszkit és küldi ki őket a fronrta ágyútölteléknek. Oszt ha kipurcan 100 ezer, há majd küld újabb100 ezret. A vén szaros elmebetegnek a saját népe hullása csak egy eldobható statisztikai szám.

birkamenet 2023.02.20. 12:04:21

@ulpius66:

Mi van Győzike gomba, a Kreml gazdád még nem mondta meg, hogy hogyan kell Bident szólitani?

birkamenet 2023.02.20. 12:16:46

És ugyebár, az ukrán hadseregbe besorozott magyarok meg hullhatnak a ruszki bombáktól meg lövedékektől mint a legyek, mert orbán nem szállit nekik fegyvert.

Orbánnak azok a külhoni magyarok csak akkor kellenek, amikor 4 évente beimportálja őket szavazat növelő statisztikai számnak. Azonkivül meg le vannak szarva, merhá ez Nem a mi háborúnk!
A 4 évenkénti szavazatimport appersze a mi háborúnk.

konrada 2023.02.20. 12:49:53

on:

@birkamenet:
Matyi!

Ezek szerint nyertek az ukránok, és vége a háborúnak?
...valaki tényleg nagyon félretájékoztatott!;)

...s most vissza: off

2024 2023.02.20. 14:28:40

@birkamenet: Nicklopó Kurt, te csak maradj csöndben. A vagdalkozással nem mész semmire. Amúgy hozzád képest a fekete lyuk egy izzó villanykörte.

2024 2023.02.20. 14:32:17

@ulpius66: "azt meg mán csak halkan kérdem: mért nincs még mindig meg az a nemzetközi terrorista, aki gázvezetékeket robbantgat?)"

Washingtonból nehéz lenne kifüstölni.

birkamenet 2023.02.20. 14:36:20

@konrada:

Elmeorvos, ez kell neked.
Bár a kétmillió Birkaeftársadból olyat még nem láttam, amelyik a fidernyák ÀTNEVELŐ tábor után sikeresen visszajutott volna az épeszűek társaságába.
Merhá még igényetek sincs rá.

2024 2023.02.20. 14:38:22

@Boldeone2: Csak az utolsó megjegyzésedre válaszolok, propagandista. A többi szót sem érdemel.

"A trend egyértelmű Európában: leválás az orosz energiáról."

Ez Magyarországon is elkezdődött. De csak mérsékelni lehet, valószínűleg még évtizedekig.

birkamenet 2023.02.20. 14:41:36

@2023:

Na mi van KREML PROPAGANDISTA, most jön a prigosini troll szabályzat azon pontja, miszerint a két hazugság propagandista bértroll elkezd egymással off témákról beszélgetni, csak hogy eltereljék az őket lejárató témákat?

2024 2023.02.20. 14:50:12

@2023: Mármint az orosz energiakitettséget csak mérsékelni lehet. Aki el kívánja zárni a vezetékeket, mint jelentette ki azt korábban a Párbeszédből a DK-ba frissen átigazolt Csokis Olívás Süti, az hazaáruló. Nem is beszélve a nukleáris fűtőanyagról. Ugyanis amíg nem áll rendelkezésre máshonnan az az energiamennyiség, amit jelenleg is oroszból importálunk, felesleges ezen rugózni. Arról nem is beszélve, hogy a feltétlen nyugatszopáson kívül mint érv, miért is kellene teljesen leválnunk az oroszokkal való energiakereskedelemről?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.02.20. 22:12:30

@2023: horgászkám,ezen a neveden is ugyanolyan hülye vagy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.02.20. 22:42:27

@konrada: putyint nem érdekli hányan halnak meg az ő háborújában. Az oroszok is sokat elbírnak. De ha sok lesz a halottjuk, akkor rájönnek, hogy csak egynek kellene meghalnia.

atomic power 1986DucaDuca 2023.02.21. 08:42:30

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"De ha sok lesz a halottjuk, akkor rájönnek, hogy csak egynek kellene meghalnia."

A Nyugat gondoskodott róla, hogy az ukrajnai, eredetileg lokális konfliktust olyan szintre emelje, amelyet az orosz propaganda használni tud saját lakosságának további mobilizálására. Megvan az eszköz (orosz propaganda) és a nyugati hozzáállás (hibák, tévedések, hazugságok), melyek most szinergikusan erősítik egymást, hogy az orosz vezetés a konfliktust egy honvédő háborúvá transzformálja.

Control

Véleményblog a bel- és külpolitikai folyamatok, hírek, tendenciák elemzésére és történelmi érdekességekre fókuszálva.

Utolsó kommentek

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az elnökséggel valószínűleg új pénzforrások felett diszponálhat a magyar vezetés" A "valószínűle... (2023.06.19. 18:49) Az EU soros elnöksége
  • Nanga Parbat: Ezt nem fogja kitenni az Index! :) Túl Fidesz-ellenes! :))) (2023.06.19. 15:04) Az EU soros elnöksége
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kubai peso kimaradt. Eleve abszutd, hogy az árfolyam nomimális mértékét nézed. Ha Orbán holnap... (2023.04.03. 13:50) A világ 10 leggyengébb valutája
  • fkv.119: A hungarisztáni buznyák hol van a listáról? Ez így kamu... (2023.04.03. 13:50) A világ 10 leggyengébb valutája
  • larvar0: @Ződ2000: Venezuelában meg Iránban a helyi populisták hatalomra kerülése előtte se a helyi emberek... (2023.04.03. 13:50) A világ 10 leggyengébb valutája
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az elnökséggel valószínűleg új pénzforrások felett diszponálhat a magyar vezetés" A "valószínűle... (2023.06.19. 18:49) Az EU soros elnöksége
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kubai peso kimaradt. Eleve abszutd, hogy az árfolyam nomimális mértékét nézed. Ha Orbán holnap... (2023.04.03. 13:50) A világ 10 leggyengébb valutája
  • Dewer_: Kína béketerve: dewer.blog.hu/2023/02/27/kina_12_pontos_beketerve (2023.02.27. 22:03) Ki bírja tovább: Putyin vagy a nyugat?
  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @konrada: @chrisred: És persze egy esetleges bukás után nem adnák el külföldieknek, mert ők annyir... (2023.02.21. 18:25) A kormány orosz orientációjának lehetséges okai
süti beállítások módosítása